سخن آغازین

 

دانشگاه تربیت مدرس در میان بسیاری از دانشگاه‌های معتبر جهان و ایران که قدمتی بالا دارند، دانشگاهی جوان محسوب می‌شود که مولود خودباوری ملت ایران در جریان نهضت اجتماعی انقلاب اسلامی است. آنچه در عین جوانی به این دانشگاه اصالتی متمایز می‌بخشد پایبندی به دو اصل راه‌حل‌محوری و آینده‌نگری بوده است. این موضوع از بدو تاسیس این دانشگاه بر اساس خردجمعی آینده‌نگرانه بنیانگذارانش به منظور رفع مسئله تربیت استادان شایسته برای دانشگاه‌های کشور تا به امروز که دانشگاه ماموریتی نو برای ارزش-آفرینی اجتماعی را دنبال می‌کند، در هویت متمایز آن نقش بسته است. دانشگاه تربیت مدرس با پایبندی به دو اصل فوق، همواره با رصد نیازمندی‌های جامعه و تحولات و تجارب روز جهان در حوزه آموزش و پژوهش، مترصد ارزش‌آفرینی برای ذینفعان خود، اعم از کشور، دولت، استادان، دانشجویان، کارکنان و جامعه بوده است. این نگرش پویا سبب شده است دانشگاه تربیت مدرس به عنوان درة‌التاج دانشگاه‌های کشور (به تعبیر مقام معظم رهبری)، در راه‌اندازی دوره‌های تحصیلات تکمیلی، تربیت اعضای هیأت علمی کارآمد برای دانشگاه‌های کشور، کادرسازی مدیریتی برای نظام جمهوری اسلامی ایران و قرار گرفتن در تراز دانشگاه‌های ملی و منطقه‌ای سرآمد و افتخارآفرین باشد.

دکتر فرهاد دانشجو

این تفکر آینده‌نگرانه همچنین منشا نهادینه‌شدن برنامه‌ریزی تحولی و راهبردی و اقدام برای بهبود عملکرد دانشگاه در چارچوب ماموریت‌های جدید بوده است. این سنت نهادینه‌شده در قالب تجارب زیسته برنامه‌ریزی جدول ذیل این متن ارائه شده است.

تجارب زیسته برنامه‌ریزی دانشگاه

ردیف عنوان تاریخ توضیحات
1 برنامه‌های میان مدت 4 ساله مصوبه کمیسیون دائمی هیأت امناء - 1380 منطبق بر سیاست های برنامه سوم
2 طرح ده ساله توسعه آموزشی دانشگاه 1382  
3 برنامه راهبردی، چشم انداز 10 ساله 1384 اتمام مطالعات
4 برنامه ارتقاء تراز بین المللی (بند ز*) مصوب 20/4/1384 هیأت امناء دانشگاه بند ز: ماده 50 قانون برنامه چهارم توسعه (بند 3 از بخش الف ماده 20 قانون برنامه پنجم و تنفیذ آن در برنامه ششم)
5 برنامه راهبردی، چشم انداز 10 ساله مصوب هیأت امناء دانشگاه – 30/1/1386 (سند بازنگری شده مطالعات اتمام یافته در سال 1384)
6 برنامه ارتقاء تراز بین المللی (بند ز) مصوب هیأت امناء دانشگاه - 10/9/1386 برنامه 7 ساله
7 برنامه ارتقاء تراز بین المللی (بند ز) به روز رسانی شده در آبان ماه 1394 ارسال به سازمان مدیریت با نظر موافق مقام محترم وزارت عتف
8 طرح تحول راهبردی با افق ده ساله 1404 این طرح در سال 1402 در دست بازنگری قرار گرفته است

در آخرین تجربه برنامه‌ریزی راهبردی-تحولی، با عنایت به انقضای افق برنامه راهبردی قبلی دانشگاه، تصمیم برآن شد که برنامه تحول راهبردی دانشگاه از مبدا 1394 تا افق 1404 با دو برنامه اجرایی پنج ساله در دستور کار قرار گیرد. سند نهایی این برنامه بر اساس آسیب‌شناسی برنامه‌های راهبردی قبلی و بررسی طرح‌نامه‌های پیشنهادی جدید در جلسات مورخ 27/10/94 و 17/11/94 کمیسیون دائمی هیأت امنا و پس از طرح گزارش اولیه طرح در جلسه مورخ 5/7/94 نهایتاً در نشست مورخ 8/8/95 هیأت امنا به تصویب رسید. در این دوره از برنامه¬ریزی مشارکت ذینفعان در مسئله‌شناسی و ارائه راه‌حل یکی از نوآوری‌های اصلی طرح بود. این طرح در قالب پیاده‌سازی چندین «موج» از اقدامات راهبردی شروع به فعالیت کرد و تجربه جدیدی از برنامه‌ریزی توامان با اجرا را برای دانشگاه به ارمغان آورد.
با این حال، به منظور آسیب‌شناسی و روزآمدسازی، طرح تحول فوق در سال 1399 و پس از یک دوره اجرایی، مورد بازنگری قرار گرفت. این بازنگری بر اساس تغییرات به وجود آمده در خط‌‌مشی‌ها، راهبردها و اسناد بالادستی در سال 1402 ادامه یافت. در نتیجه این بازنگری‌ها، هم‌اکنون طرح تحول راهبردی دانشگاه تربیت مدرس، بر اساس همسویی با اهداف راهبردی کلان مندرج در اسناد بالادستی ملی و نظر به تحولات جدید جهانی در حوزه آموزش، پژوهش و فناوری، در مسیر اعتلای جایگاه دانشگاه در زمینه ارزش‌آفرینی علمی، فناورانه، و فرهنگی برای کلیه ذینفعان تنظیم و تدوین شده است. طرح تحول راهبردی جدید بر اساس اصلاح برخی بخش‌های محتوایی و تغییر ساختار اجرایی طرح پیشین تلاش کرده است ضمن یادگیری از گذشته، آینده‌ای نو را به شیوه‌ای اثربخش‌تر دنبال کند. امیدواریم با عنایات ویژه پروردگار متعال برنامه جدید بتواند گامی شاخص در جهت تحقق اهداف والای دانشگاه و نظام جمهوری اسلامی ایران باشد.

دکتر فرهاد دانشجو- رییس دانشگاه

ارتباط با ما

آدرس:

دانشگاه تربیت مدرس، معاونت آموزشی، مدیریت برنامه‌ریزی، گسترش و بازنگری، دبیرخانه کمیته راهبری طرح تحول
صندوق پستی 333-14115

تلفن و دورنگار:

82883137 – 82883063 – 82884129 - 82884107
82883148

ایمیل:

sp@modares.ac.ir

شبکه‌های اجتماعی:


کانال تلگرامی